Jak vakuovat doma: Tipy a triky, jak udržet potraviny dlouho čerstvé

Jak vakuovat doma: Tipy a triky, jak udržet potraviny dlouho čerstvé

K domácímu vakuování můžete využít speciální vroubkované sáčky a vakuovačku potravin nebo vakuovací dózy. Vakuová ruční svářečka funguje tak, že ze sáčku odsaje přebytečný vzduch, který by mohl způsobit zkažení potravin. Pokud jídlo uskladníte tímto způsobem, vydrží vám v lednici nebo mrazáku až pětkrát déle.

Jak funguje vakuování?

Tento způsob uchovávání potravin nedovoluje vzduchu a vlhkosti přístup k potravinám. Zároveň potlačuje množení mikroorganismů. Díky tomu vydrží vaše potraviny v mrazáku až 2 nebo 3 roky. V lednici je můžete nechat i několik týdnů, ale vždy záleží na dané potravině. Nemusíte se bát, že by po tak dlouhé době ztratily svou původní chuť. I po čase budou chutnat jako právě koupené. Další výhodou je, že eliminujete odpad. Budete tak šetřit nejen přírodu, ale i svou peněženku.

Jak vakuovat doma? Vsaďte na vakuovačku!

Využít můžete hned několik způsobů. Pokud chcete mít jistotu, že vaše potraviny jsou kvalitně vakuované, použijte vakuovou svářečku. Můžete si pořídit praktickou ruční vakuovou svářečku. Jak konkrétně postupovat?

  1. Potraviny naskládejte do speciálního vroubkovaného sáčku.
  2. Sáček vložte do vakuovačky.
  3. Zapněte odsávání vzduchu.
  4. Vakuovačka přebytečný vzduch odsaje a vytvoří tak příznivé prostředí pro uchování vašich potravin.
  5. Po dokončení procesu odsávání vzduchu vakuovačka udělá na sáčku svár.
  6. Teď už jsou potraviny připravené na uložení do lednice nebo mrazáku.

Využijte vakuovací boxy!

K vakuování potravin můžete využít také speciální vakuovací boxy. Fungují na stejném principu jako vroubkované sáčky s vakuovačkou. Přebytečný vzduch odsají a vlhkost tak nemá k potravinám přístup. Nemají k nim šanci proniknout ani mikroorganismy. Jak konkrétně postupovat?

  1. Potraviny uložte do vakuovacího boxu.
  2. Box uzavřete víkem s otvorem na pumpičku.
  3. K otvoru na víku přiložte pumpičku, která odsaje přebytečný vzduch.
  4. Po dokončení odsávání můžete box uložit do lednice nebo mrazáku.

TIP: Levným domácím řešením uchování potravin je využití speciálního sáčku na vakuování a obyčejného brčka. Do sáčku můžete vložit potraviny a téměř celý ho uzavřít zipem. Nechte ale malou mezírku, do které vsuňte brčko. Přebytečný vzduch sami vysajte. Dotáhněte zip do konce a potraviny uložte do lednice nebo mrazáku. Tento způsob ale určitě nefunguje stoprocentně. Proto raději použijte speciální sáčky určené k vakuování.

Jak vakuovat pečivo

Pokud chcete udržet vaše pečivo v podobě rohlíků, housek, chlebů nebo koláčů co nejdéle čerstvé, chutné a bez plísně, použijte vakuovací vroubkované sáčky. Chléb můžete pro lepší skladovatelnost nakrájet. Pak už postupujte podle návodu uvedeného v předchozím textu.

Jak vakuovat maso

Maso můžete vakuovat syrové, vařené i pečené. Tuto možnost určitě přivítáte v období letních grilovaček! Syrové maso nejdříve pečlivě umyjte a usušte ubrouskem. Pak už ho můžete vložit do speciálního sáčku nebo boxu a postupovat podle dříve uvedeného návodu.

Jak vakuovat polévku

Pro vakuování polévky se hodí spíše speciální vakuovací boxy. Polévku jednoduše nalijte do boxu. Ten uzavřete víkem s otvorem pro pumpičku. Připojte pumpičku a odsajte přebytečný vzduch. Pak už můžete vakuovanou polévku uložit do lednice nebo mrazáku.

Jak vakuovat houby

Houby je dobré před zmrazením asi pět minut povařit. Poté je opláchněte, nechte okapat a zchladit. Vložte houby do speciálního sáčku a použijte vakuovačku. Po dokončení procesu odsávání vzduchu je uložte do lednice nebo mrazáku.

Jak vakuovat brambory

Správně vakuované brambory si zachovají potřebné živiny. Nemusíte se tak bát, že byste přišli o cenné vitamíny a minerály. K uložení brambor můžete využít jak speciální vroubkované sáčky a vakuovačku, tak i vakuovací boxy. Jednoduše postupujte podle návodu uvedeného dříve.

Jak vakuovat zeleninu

Zeleninu si pro lepší skladovatelnost můžete nejdříve nakrájet. Pokud ale necháte celé kusy, ničemu tím neuškodíte. Chcete, aby byla zelenina křehčí a její chuť výraznější? V tom případě nejdříve využijte blanšírování. Asi na tři minuty ji ponořte do horké vody, pak prudce zchlaďte v ledové. Nakonec ji osušte a můžete vakuovat!


SLEVA200 Kč
Přihlaste se k odběru novinek
a získejte slevu na první nákup při nákupu nad 1 200 Kč.
    PŘIHLÁSIT SE