Jak dlouho vydrží vakuované potraviny?
Domácí vakuování2023-12-12T13:28:25+00:00- zachování čerstvosti potravin,
 - prodloužení trvanlivosti potravin,
 - šetření místa při skladování,
 - možnost přípravy pokrmů pomocí metody sous-vide.
 
Vakuování může prodloužit trvanlivost potravin třikrát až pětkrát. Vždy ale závisí na několika faktorech. Těmi jsou typ potraviny, způsob balení, teplota skladování a použitá metoda konzervace. Jak dlouho vydrží vakuované potraviny? U jednotlivých druhů se doba liší.
Jak dlouho vydrží vakuované maso?
V lednici
| 
 Vepřové maso  | 
 14 až 21 dní  | 
| 
 Hovězí maso  | 
 30 až 40 dní  | 
| 
 Ryby  | 
 až 5 dní  | 
| 
 Drůbež  | 
 6 až 9 dní  | 
| 
 Zvěřina  | 
 30 až 40 dní  | 
| 
 Uzeniny  | 
 25 až 40 dní  | 
| 
 Pečené maso  | 
 8 až 12 dní  | 
V mrazáku
| 
 Maso obecně  | 
 2 až 3 roky  | 
| 
 Mleté maso  | 
 1 rok  | 
| 
 Ryby  | 
 2 až 3 roky  | 
| 
 Drůbež  | 
 2 až 3 roky  | 
Jak dlouho vydrží vakuované ovoce, zelenina a sýry?
V lednici
| 
 Ovoce  | 
 7 až 14 dní  | 
| 
 Zelenina  | 
 7 až 14 dní  | 
| 
 Tvrdý sýr  | 
 30 až 60 dní  | 
| 
 Měkký sýr  | 
 14 až 20 dní  | 
V mrazáku
| 
 Ovoce  | 
 2 až 3 roky  | 
| 
 Zelenina  | 
 2 až 3 roky  | 
Jak dlouho vydrží vakuované ostatní potraviny v lednici nebo mrazáku?
V lednici
| 
 Vařená rýže  | 
 8 až 12 dní  | 
| 
 Vařená polévka  | 
 8 až 12 dní  | 
| 
 Čerstvé bylinky  | 
 7 až 14 dní  | 
| 
 Kaše  | 
 6 až 10 dní  | 
| 
 Těstoviny  | 
 6 až 8 dní  | 
V mrazáku
| 
 Polévky a omáčky  | 
 1 až 2 roky  | 
| 
 Pečivo  | 
 2 až 3 roky  | 
| 
 Čerstvé bylinky  | 
 10 až 12 měsíců  | 
Jak dlouho vydrží vakuované potraviny při pokojové teplotě?
| 
 Pečivo  | 
 7 až 8 dní  | 
| 
 Těstoviny  | 
 12 měsíců  | 
| 
 Rýže  | 
 12 měsíců  | 
| 
 Mouka  | 
 1 až 2 roky  | 
| 
 Ořechy  | 
 2 roky  | 
| 
 Sypaný čaj/mletá káva  | 
 12 měsíců  | 
| 
 Potraviny v prášku  | 
 12 měsíců  |