Jak dlouho vydrží vakuované potraviny?
Domácí vakuování2023-12-12T13:28:25+00:00- zachování čerstvosti potravin,
- prodloužení trvanlivosti potravin,
- šetření místa při skladování,
- možnost přípravy pokrmů pomocí metody sous-vide.
Vakuování může prodloužit trvanlivost potravin třikrát až pětkrát. Vždy ale závisí na několika faktorech. Těmi jsou typ potraviny, způsob balení, teplota skladování a použitá metoda konzervace. Jak dlouho vydrží vakuované potraviny? U jednotlivých druhů se doba liší.
Jak dlouho vydrží vakuované maso?
V lednici
|
Vepřové maso |
14 až 21 dní |
|
Hovězí maso |
30 až 40 dní |
|
Ryby |
až 5 dní |
|
Drůbež |
6 až 9 dní |
|
Zvěřina |
30 až 40 dní |
|
Uzeniny |
25 až 40 dní |
|
Pečené maso |
8 až 12 dní |
V mrazáku
|
Maso obecně |
2 až 3 roky |
|
Mleté maso |
1 rok |
|
Ryby |
2 až 3 roky |
|
Drůbež |
2 až 3 roky |
Jak dlouho vydrží vakuované ovoce, zelenina a sýry?
V lednici
|
Ovoce |
7 až 14 dní |
|
Zelenina |
7 až 14 dní |
|
Tvrdý sýr |
30 až 60 dní |
|
Měkký sýr |
14 až 20 dní |
V mrazáku
|
Ovoce |
2 až 3 roky |
|
Zelenina |
2 až 3 roky |
Jak dlouho vydrží vakuované ostatní potraviny v lednici nebo mrazáku?
V lednici
|
Vařená rýže |
8 až 12 dní |
|
Vařená polévka |
8 až 12 dní |
|
Čerstvé bylinky |
7 až 14 dní |
|
Kaše |
6 až 10 dní |
|
Těstoviny |
6 až 8 dní |
V mrazáku
|
Polévky a omáčky |
1 až 2 roky |
|
Pečivo |
2 až 3 roky |
|
Čerstvé bylinky |
10 až 12 měsíců |
Jak dlouho vydrží vakuované potraviny při pokojové teplotě?
|
Pečivo |
7 až 8 dní |
|
Těstoviny |
12 měsíců |
|
Rýže |
12 měsíců |
|
Mouka |
1 až 2 roky |
|
Ořechy |
2 roky |
|
Sypaný čaj/mletá káva |
12 měsíců |
|
Potraviny v prášku |
12 měsíců |